Kokoomusnuoret pyytää Niinistöä presidenttiehdokkaaksi

Kokoomuksen Nuorten Liitto on tänään virallisesti vedonnut eduskunnan puhemieheen Sauli Niinistöön, jotta tämä lähtisi ehdolle vuoden päästä järjestettäviin presidentinvaaleihin. Niinistö ei itse ole vielä julkistanut kantaansa siitä, lähteäkö vaaleissa ehdolle vai ei.

Tasavallan presidentiltä edellytetään paitsi laajaa asiaosaamista ja kokemusta politiikasta, myös suurten yhteiskunnallisten kehityslinjojen hahmottamista. Tämän osalta Niinistö on osoittanut harvinaista kaukonäköisyyttä. Niinistön kyky nähdä päivänpoliittisten yksittäiskysymysten takaa paljastuvat suuret linjat näkyi hyvin esimerkiksi siinä, kuinka Niinistö hyvissä ajoin ennen muita poliitikkoja Suomessa osasi ennustaa maailmantalouden olevan ajautumassa kansainväliseen kriisiin.

Presidentiltä odotetaan myös arvojohtajuutta. Presidentin on kyettävä asettumaan puoluepoliittisten intressiristiriitojen yläpuolelle ja ajamaan Suomen etua kokonaisuutena. Tämän suhteen Niinistöllä on paljon paremmat edellytykset onnistua kuin vaikkapa nykyisellä tasavallan presidentillä. Niinistöllä on ollut rohkeutta kritisoida tarvittaessa myös oman puolueensa ratkaisuja. Niinistö ei ole pikkusieluinen puoluepoliitikko, vaan aito valtiomies ja kaukonäköinen yhteiskunnallinen ajattelija.

Niinistön vaikuttavimpana saavutuksena voidaan pitää sitä, kuinka hän vaikeassa tehtävässään laman jälkeisenä valtiovarainministerinä sai Suomen valtiontalouden jälleen jaloilleen. Noina aikoina 1990-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa riitti kyllä pikkupoliitikkoja, jotka omaa kannatustaan pönkittääkseen olisivat halunneet lisätä reippaasti valtion menoja ja syyttivät Niinistöä liiallisesta velanmaksuinnosta. Niinistö piti kuitenkin huolen siitä, etteivät poliitikkojen siltarumpuhankkeet päässeet syrjäyttämään kansallista etua, vaan tiukka talouskuri piti. Tämän seurauksena Suomi oli valmiimpi kohtaamaan seuraavan talouskriisin kuin vaikkapa Kreikka, joka oli valinnut toisenlaisen taloudenpidon tien.

Presidenttinä voi menestyksellisesti toimia ainoastaan henkilö, joka on aiemmalla urallaan hankkinut niin laajan sivistyksen ja yhteiskunnallisen tietämyksen, että hänellä on edellytykset asettua kansakunnan keulakuvaksi. Lisäksi presidentiltä vaaditaan esikuvallisuutta moraalissaan ja työssään kansakunnan menestyksen ja hyvinvoinnin hyväksi. Näissä ominaisuuksissa Suomesta tuskin löytyy toista yhtä ansioitunutta henkilöä kuin eduskunnan puhemies Sauli Niinistö.