Katsaus vuoteen 2016

Politiikan vuosi 2016 on ollut työntäyteinen. Kokoomus uusi johtonsa kesän puoluekokouksessa, mikä mielestäni olikin tarpeellista. Itse kannatin puheenjohtajavaalissa Elina Lepomäkeä. Lisäksi keväällä käytiin myös HOK-Elannon edustajistovaalit, joissa tulin valituksi hyvällä äänisaaliilla – tästä vielä kertaalleen lämpimät kiitokset kaikille äänestäjilleni. Kevätkaudelle antoivat leimaansa tiukat neuvottelut työmarkkinajärjestöjen kanssa kilpailukykysopimuksen solmimiseksi. Lopputulos oli hallitusohjelman virittämiin odotuksiin nähden laiha, jättäen paikallisen sopimisen edistämisen kovasti puolitiehen. Oma näkemykseni on se, että sopimuksen sisällön määrittämisessä annettiin työmarkkinajärjestöille liian suuri valta. Silti tämänkin sopimuksen puitteissa olemme voineet monin toimenpitein uudistaa työmarkkinoitamme edes hieman joustavammiksi ja laskea työllistämisen ja työn vastaanottamisen kynnystä.

Pidemmälle on päästy maahanmuuttopolitiikan järkeistämisessä. Vuoden 2015 hallitsemattomien kansainvaellusten ei haluta enää toistuvan. Epäterveitä vetotekijöitä on karsittu mm. tiukentamalla maahanmuuttoviraston käytäntöjä, kiristämällä perheenyhdistämisen ehtoja ja poistamalla lainsäädännöstämme ns. humanitaarisen suojelun kategoria. Kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautusta on tehostettu ja kymmeniä tyhjentyneitä vastaanottokeskuksia on päästy sulkemaan.

Maahanmuuttoasioita käsittelevässä hallintovaliokunnassa olemme päässeet käsittelemään myös EU:n turvapaikkapolitiikan tiukentamista. Suunta on oikea – laitonta maahantuloa torjutaan mm. Dublin-periaatetta vahvistamalla ja yhteistyöllä lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa. Sopimus Turkin kanssa on käytännössä pysäyttänyt Kreikan kautta kulkeneet kansainvaellukset – toistaiseksi. Tekemistä riittää silti tulevillekin vuosille vaikka kuinka.

Julkistalouden vaikea tilanne on pakottanut pitämään valtion kukkaronnyörit edelleen tiukalla. Vaikka taloudessa on pitkästä aikaa näkyvissä joitain positiivisiakin merkkejä, se ei tule heijastumaan riittävästi julkistalouteen vielä hyvään aikaan. Valtion budjetti vuodelle 2017 on 5,6 miljardia euroa alijäämäinen. Sillä summalla pidetään ensi vuonnakin sosiaalivaltiota pystyssä tulevien sukupolvien laskuun. Se kannattaa muistaa, vaikkei säästöistä pitäisikään.

Kunnallispolitiikassa vuoden ehkä dramaattisin vääntö käytiin Guggenheim-museosta. En kannattanut hanketta, ja lopulta se myös kaatui valtuustossa minun esityksestäni. Iso vääntö käytiin myös kaupungin johtamisjärjestelmästä, jossa siirrytään toimiala- ja pormestarimalliin. Kaupunginorkesterin johtokunnan puheenjohtajana kannoin huolta orkesterin toimintaedellytyksistä uudistuksen yhteydessä. Valtuusto hyväksyi uudistuksen yhteydessä tekemäni ponnen, jonka pohjalta jatkovalmistelussa syksyn aikana huomioitiinkin orkesterin erityispiirteet nähdäkseni tyydyttävällä tavalla.

Vuosi sitten siirryin myös tarkastuslautakunnan puheenjohtajaksi, ja niinpä keväällä valmistui ensimmäinen johdollani laadittu arviointikertomus. Arvioimme mm. kaupungin varautumista häiriötilanteisiin ja työllisyydenhoidon tuloksellisuutta, minkä lisäksi kritisoimme innovaatiorahastosta annettujen avustusten heikkoa vaikuttavuutta.

Kansainvälisiltä areenoiltakaan ei ole vauhtia puuttunut Venäjän sotapolitiikan, Trumpin valinnan ja Brexitin vuonna. Pohjoismaiden neuvostossa ryhmämme teki aloitteen, jossa vaadittiin Nordstream II -kaasuputkihankkeen turvallisuuspoliittisia ulottuvuuksia huomioitaviksi. Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajiston jäsenenä johdin joulukuussa Vilnassa myös seminaaria, jossa Valko-Venäjän hallituksen ja oppositioryhmien edustajat saatiin ensimmäistä kertaa vuosiin saman pöydän ääreen.

Toivon, että Sinun vuotesi on ollut hyvä ja että vuodesta 2017 on tulossa vielä parempi. Omalta osaltani tiedän ainakin, ettei vauhtia tule puuttumaan ensi vuodestakaan. Siitä pitää huolen jo keväällä käytävät kunnallisvaalitkin. Olen luonnollisestikin ehdolla – ei tulisi mieleenikään jättää työtä Helsingin paikallispolitiikassa kesken. Olet enemmän kuin tervetullut mukaan, mikäli haluat osallistua kampanjaani.

YleinenWille Rydman1 Comment